Skip to content
To WdKA graduates platform
Eva
Welten

Dromen over een leven op vloed

Project details

Year
2022
Programme
lifestyle-transformation-design
Practices
Commercial
Minor
New Frontiers

Volgens velen is water het voornaamste element. We zijn tevoorschijn gekomen uit water, bestaan zelf grotendeels uit water, 70% procent van het aardoppervlak bestaat uit water en niet te vergeten 71% procent van het aardoppervlak van de aarde verdampt, condenseert in de atmosfeer en valt als neerslag neer op de aarde. We kunnen daarom wel stellen dat we onderdeel zijn van de natuur, maar waarom weigeren wij -Nederlanders- dan om iets te doen aan het feit dat meer dan de helft van Nederland onder zeeniveau ligt en ook nog eens meer dan de helft van de Nederlandse bevolking aan de kant van dit lage gebied woont? We zijn eigenwijs, nuchter, een land van ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ en trots op onze deltawerken, maar het probleem groeit en het water stijgt.

We zullen wellicht van mentaliteit moeten veranderen als we ruimte willen maken voor nieuwe ideeën. Uitdagingen die het bevattingsvermogen te boven gaan, vragen naar mijn idee eerst om ruimte voor verbeelding en fantasie. Pas daarna is er ruimte voor invulling of oplossingen vanuit de reguliere disciplines. Het is tijd om ruimte te maken voor dromen. Naar mijn idee kun je als kind het beste dromen. Een kind is fantasierijk en ziet weinig tot geen obstakels. Daarnaast wordt het gevoel van ‘thuis’ bepaalt in de vroegste jeugd. Als we ergens mee opgroeien en een mentaliteit aangeleerd krijgen, zijn we misschien wel in staat om mee te bewegen met disciplines en, belangrijker nog, het water te omarmen. 

Dromen over vloed is een uitnodiging om mee te dromen over een toekomst van leven op water. Of het realistisch is? Dat laat ik aan jou. Want in je dromen kan alles toch?