Skip to content
To WdKA graduates platform
Demi
Guijt

DyslexieWerkt.

Project details

Year
2024
Programme
Bachelor – Graphic Design
Practices
Commercial Practices
Minor
Materials & Systems

Als je net begint als professional en dyslectisch bent, kan het lastig zijn om te ontdekken wat je sterke punten zijn en hoe je die kunt gebruiken op je werk. Daarom is deze tool ontworpen om je hierbij te helpen. Dit hulpmiddel is bedoeld om je te begeleiden bij het vinden van je STER-krachten en hoe je deze kunt toepassen op je werk.

75% van alle dyslectici durft niet te zeggen dat hij/zij dyslect is en 65% van de volwassen dyslectici heeft een vorm van PTSS door negatieve ervaringen. Daarom is er tijdens dit project gefocust op de jonge professionals 19 t/m 25 jaar.

Deze doelgroep wordt, na jarenlang begeleiding en hulp te hebben gekregen, plotseling aan hun lot overgelaten omdat er op de werkvloer geen protocollen zijn.

Dyslexie wordt altijd benoemt als een leerstoornis en daardoor zijn de sociaal emotionele gevolgen vaak groter. Maar door het te bekijken als een andere manier van denken, kan er een nieuwe visie worden ontwikkeld. Eén die dus naast de uitdagingen ook focust op de speciale kwaliteiten die ons brein bezit.

Tijdens mijn afstudeerproject is HOI-foundation mijn externe partner geworden. HOI-foundation is een organisatie met ANBI-status die zich inzet om mensen bewust te maken van de mogelijkheden die dyslexie biedt. Zij omschrijven het beeld dat we nu in Nederland hebben van dyslexie als Dyslexie 1.0.

Hieronder valt dat er alleen wordt gefocust op de leerproblemen en uitdagingen, hierdoor blijven de talenten onbenut. Zij willen werken naar wat hun noemen Dyslexie 2.0. Waarbij we dyslexie niet meer als stoornis gaan beschouwen maar iets wat we zijn, wij zijn dyslectici. En dit betekent dat we een brein hebben met specifieke uitdagingen en kwaliteiten.

Wat zijn STER-krachten?

Doordat het dyslectische brein een andere manier van functioneren heeft ontstaan er naast de uitdagingen (moeite met lezen en schrijven) ook mogelijkheden. Deze mogelijkheden worden besproken in vier specifieke denkvaardigheden en hiervoor het synoniem STER-krachten geïntroduceerd.

– Samenhangende denkkracht: vermogen om verbanden te zien tussen verschillende ideeën, objecten, of verschillende standpunten. 

– Toekomstgerichte denkkracht: redeneren in complexe en veranderende omgevingen, mentale stimulatie, en vermogen om de toekomst te voorspellen. 

– Episodische denkkracht: redeneren en leren met verhalen. 

– Ruimtelijk denkkracht – redeneren over de Fysieke of Materiële Wereld.

Het verloop van de toolkit
Deel 1: Ontdek jouw krachten
Het doel van dit deel is om erachter te komen wat jouw persoonlijke krachten zijn.
 
Deel 2: Leer hoe je ze kan toepassen op de werkvloer
Het doel van dit deel is om te leren hoe je jouw krachten kunt toepassen op de werkvloer, hoe jij van belang bent binnen een bedrijf.
 
Extra (deel 3)
Na het lezen van al de stellingen en talenten kan je
ontspannen door met de achterkant van de kaarten een mozaïekafbeelding te maken
 

Deel 1: Ontdek jouw krachten Het doel van dit deel is om er achter te komen wat jouw persoonlijke krachten zijn

Deel 2: Leer hoe je ze kan toepassen op de werkvloer Het doel van dit deel is om te leren hoe je jouw krachten kan toepassen op de werkvloer, hoe jij van belang bent binnen een bedrijf.