Skip to content
To WdKA graduates platform
Sophie Elizabeth
Dixon
You can find me here: FF

Prinses op de Erwt

Prinses op de Erwt is een korte fictie film van circa 30 minuten over de turbulente dynamiek tussen tienermeisje Lotta en haar ouders Marthe en Paul wanneer ze door depressie en angststoornissen het huis niet meer uit gaat. Ze kan het niet, durft het niet, en wil het niet. In haar slaapkamer vormt Lotta haar eigen wereld en wordt de afstand tussen haar en de buitenwereld steeds groter. Ook aan huis gekluisterd zitten Marthe en Paul, bang hun dochter te verliezen. In een huis vol onbegrip en wanhoop zoeken de gezinsleden met behulp van psycholoog Fleur naar herkenning, hoop en verbinding.

De film is gebaseerd op mijn eigen thuissituatie en vertelt het verhaal van mijn gezin. Mijn zusje kampt al jaren met depressie en angststoornissen en besteed grote periodes thuis opgesloten in haar kamer. Als de ‘andere’ dochter observeerde ik hoe niet alleen mijn zusje aan haar problemen onderuit ging maar ook mijn ouders. Ik zag hoe de dynamiek binnen het gezin veranderde en hoe iedereen de ander wel wilde helpen maar niemand wist hoe.

Hoe meer ik in gesprek ging met anderen over mijn project, hoe duidelijker het werd dat de situatie voor velen herkenbaar is. Niet alleen dit scenario, maar ook andere verhalen die met een zelfde soort verandering en worsteling in dynamiek. Een zus wiens 30-jarige broer met autisme nog thuis bij zijn ouders woont. Een moeder die haar dochter zag verdwijnen toen ze tegen kanker moest vechten. Een dochter die bang was dat haar suïcidale moeder haar met zich mee zou sleuren. Het zijn de ervaringen van mensen die zich geraakt voelden door mijn project en daardoor de kracht voelde om hun eigen verhaal te delen.

Project details

Year
2024
Programme
Bachelor – Audiovisual Design
Practices
Autonomous Practices
Minor
Critical Studies