Skip to content
To WdKA graduates platform
Isa
Defesche

Giftige Waarheid

Als de wind langzaam gaat liggen na een noordwesterstorm, de golven in een oneindig ritme aanspoelen over het brede strand stilte terugkeert, dan is Wijk aan zee op zijn mooist. De grijze tinten die met de wolken mee wegtrekken, de blauwe lucht weerspiegelend in de zee, het geeft de mens energie en prikkelt de zintuigen. Maar deze zintuigen merken meer op. Bonkende geluiden die het suizen van de wind en het rommelen van de golven overstemmen. 
Chemische geuren die de zeelucht verdringen. Het blijft weinig mensen onopgemerkt. Achter het duin doemen rokende schoonstenen en donkere pluimen op. Het duin oplopend wordt de geur sterker, het gebonk luider en verschijnt een verstrekkend industrieterrein. Tata Steel. 

Sinds jaar en dag ligt de Tata Steel, vroeger de Nederlanse Hoogovens, onder vuur. Het eerste artikel dateert van 1931 en gaat over werknemers die kampen met buikkrampen, duizelingen en pijn aan de keel. Anno 2022 ligt het aantal longkankergevallen in de dorpen en steden rondom de fabriek tot wel 51 procent hoger dan het landelijke gemiddeld en lijkt er weinig veranderd. Omwonende voelen zich angstig, onveilig en ongehoord door de fabriek en de overheid. Een deel van hen besloot actie te ondernemen. Ze verzamelden zelf, sommigen al jaren, data over de vervuiling die volgens hen afkomstig is van de fabriek. Ze willen de onderste steen boven en deze giftige waarheid op tafel.

Voor ieder van hen begon deze individuele strijd ooit omwille van hun gezondheid, die van een ander, of de vergankelijkheid van de wereld. Niet altijd zonder gevaar. Verwensingen, bedreigingen en soms zelfs fysiek geweld zijn voor deze mensen geen uitzondering. Omwille van hun veiligheid zijn daarom sommige delen weggelakt. Deze publicatie bevat 4102 data stukken aangeleverd door burgers en stichtingen. Het bied in inzicht in de verbanden tussen voorvallen, incidenten en overlast. 

De hoeveelheid data is echter maar een fractie van alle vervuiling en misstanden rondom Tata Steel en daarmee dus maar een fractie van het te vertellen verhaal. Dit is de eerste druk van Giftige Waarheid, en daarmee pas het begin.

Wordt vervolgd.