Skip to content
To WdKA graduates platform
Robin
Pieper

TOSBOX – Wanneer taal niet je ding is

Project details

Year
2022
Programme
Graphic Design
Practices
Social
Minor
Powerplay

TOSBOX is ontstaan vanuit het afstudeeronderzoek van Robin Pieper. Haar onderzoek richtte zich op jongeren die zijn opgegroeid met een taalzwakte of taalontwikkelingsstoornis. 

Als kind werd Robin ook gediagnosticeerd met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Waarbij ze tot de dag van vandaag tegen problemen aanloopt, mensen merken vaak niet op wanneer iemand TOS heeft. Voornamelijk omdat niemand weet wat het is of dat het überhaupt bestaat . Net als meer mensen die hun hele leven worstelen met hun taalzwakte. Wat gevolgen heeft voor je eigen ontwikkeling en welzijn, je schoolopleiding en je professionele carrière. Daarom is het belangrijk om TOS meer onder de aandacht te brengen, zodat de stoornis minder mysterieus wordt en het leven van de vele kinderen, jongeren en volwassenen die TOS hebben, gemakkelijker zal worden. 

Doormiddel van informatie-ontwerp en social design heb ik geprobeerd deze mensen met TOS een stem geven, dit vormt de basis van dit project. Tijdens dit onderzoek zocht ik naar een manier om TOS the visualiseren, wat TOS inhoud en hoe het aanvoelt. Dit deed ik door spelletjes te ontwerpen en dit uiteindelijk te bundelen tot de TOSBOX. Een spelletjes Toolbox, waarin je de onzichtbare wereld van TOS ontdekt kunt ontdekken.

Het is moeilijk je voor te stellen hoe is om een taalontwikkelingsstoornis te hebben. Met de TOSBOX stelt iedereen in de gelegenheid zich te verplaatsen in de belevingswereld van kinderen (en volwassenen) met een taalontwikkelingsstoornis, in allerlei dagelijkse situaties. Het maakt duidelijk hoe volkomen onbegrijpelijk geschreven en gesproken taal kunnen over komen. Maar ook hoe simpel je er als ouder, verzorger, leerkracht, leerling, etc.. er vaak voor kunt zorgen, dat de boodschap wél overkomt.

Robin wilt met haar werk iets kunnen betekenen voor anderen. Met waardevolle steun van mensen om haar heen is dit project verder ontwikkeld en inzetbaar gemaakt voor een bredere doelgroep. Wil je zelf de TOSBOX gebruiken of meer te weten komen over TOS? Ga dan naar De website van TOSBOX of ga naar mijn eigen website www.robinpieper.com.

https://vimeo.com/662199279