Skip to content
To WdKA graduates platform
Simone van der
Meer

aarde / erde

Tijd en ruimte om al scheppende jezelf, de ander en de wereld te ontmoeten.

kunst(educatief)project
yvonne bronner & Simone van der Meer

yvonne bronner en Simone van der Meer in de tentoonstelling in Villa Zebra. Foto: Hester Blankestijn

In samenwerking met kinderkunstmuseum Villa Zebra hebben wij onderzoek gedaan naar co-creatie binnen de kunst(educatie). Wij openden in Villa Zebra een ruimte waarin wij samen met de bezoeker (7-12 jaar) een berg aarde gingen onderzoeken. Eerst lieten wij de bezoeker door middel van een sensorisch ritueel kennis maken met de aarde. Hoe voelt de aarde, hoe ruikt, smaakt en klinkt het? Vanuit die ontmoeting bedachten wij met elkaar wat wij met de aarde konden doen. Het project eindigde in Villa Zebra met een verstilde tentoonstelling van de beeldende uitkomsten van ons gezamenlijke proces.

Foto: Hester Blankestijn

Wij wilden graag als kunstdocenten vanuit ons eigen proces werken en daarom werkten we binnen ons project vanuit het onbekende: wanneer wij het gevoel hadden dat wij bij bepaalde interventies wisten wat de uitkomst grofweg zou worden, initieerden wij nieuwe interventies. Hierdoor bleef het proces gelijkwaardig: zowel de bezoeker als wijzelf gingen een artistiek proces door waar de uitkomsten voor alle participanten nog onbekend was. Het lichamelijk ervaren van het materiaal en de dialoog speelde daarbij een belangrijke rol. Tijdens ons gezamenlijke proces ontstonden beeldende werken die vaak van tijdelijke karakter waren, maar ook foto´s, tekeningen, schilderijen en sculpturen.


Kunstonderwijs zou volgens ons op een andere manier vormgegeven kunnen worden. De complexiteit van de huidige maatschappelijke vraagstukken vragen om andere vaardigheden van de leerling. Vaardigheden die voorbij de 21st Century Skills gaan en meer richting de ideeën van subjectivicatie zoals Gert Biesta die stelt. Co-creatie en een gelijkwaardige verhouding tussen docent en leerling zijn daar belangrijk in. Daarom is ons educatief product uiteindelijk een manifest geworden. De tegenstelling die in ons co-creatieve project en in de stelligheid van het manifest zit, is een artistieke keuze. Het project ging over het vinden van de balans tussen ruimte geven en ruimte nemen, waarin wij beide vaak de neiging hadden om veel ruimte te geven. Voor ons was het manifest een manier om een keer alle ruimte in te mogen nemen. In vorm is het alles wat ons project niet is, terwijl het wel de essentie van ons de inhoud van ons project weergeeft.

Om de beeldende uitkomsten van het project te bundelen hebben wij nog een kleine boekje gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=lov6GjCWq9w&feature=youtu.be