Skip to content
To WdKA graduates platform
Naomi
Kortleven
You can find me here: 1.B (WH) & Stage

Laatje zien, laatje horen

Project details

Year
2023
Programme
Bachelor – Animation
Practices
Honours Programme
Minor
Making Art in Education

Laatje zien, laatje horen
Een project waarin Naomi als maker-pedagoog bezig is geweest met het ontwerpen van een workshop. De workshop maakt gebruik van het delen van en spelen met verhalen om de sociaal-emotionele ontwikkeling van basisschool leerlingen van groep 7 en 8 te stimuleren.

 

Metaforische betekenis
Een ladekastje dat je meedraagt en (over)vol zit met herinneringen, geheimen, gevoelens en emoties.

 

*Een maker-pedagoog is een kunstenaar / ontwerper die het makerschap als uitgangspunt neemt voor educatie. Educatie wordt hierbij gezien als bemiddelaar tussen kunst / vormgeving en publiek, en als tussenruimte waar kunst, ontwerp en publiek samenkomen.

Doel

Burgerschap
Momenteel is er meer aandacht voor burgerschap binnen het onderwijs. De nadruk ligt op nieuwe kerndoelen, waarin Naomi zich gericht heeft op sociaal-emotionele ontwikkeling. Haar doel is om het inlevingsvermogen bij leerlingen te stimuleren op korte termijn, zodat hun empathisch vermogen op lange termijn zich aansluitend verder kan ontwikkelen.

Om jezelf echt te begrijpen, is het noodzakelijk om de dialoog met anderen aan te gaan. – Barend van Heusden 

Daarbij wil Naomi de focus leggen op verbinding maken met de leerlingen door middel van het horen, beleven en vertellen van hun eigen verhalen. Naomi is erop gericht om zowel de fictieve als persoonlijke verhalen van de leerlingen aan te wakkeren door de twee levensgrote puppets: Mila en Sam.

Allebei de puppets dragen een eigen ladekastje over het bovenlichaam heen waarin al hun emoties, gevoelens, herinneringen en geheimen verwerkt zijn. De leerlingen worden door het horen en ervaren van de verhalen van de puppets aangemoedigd, waardoor ze zichzelf op een creatieve en toegankelijke manier open kunnen stellen naar elkaar en kwetsbaarheid durven te tonen tegenover de ander.

Ik wil de leerlingen meegeven dat door moed en eerlijkheid te tonen, de ware kracht ligt in het erkennen en omarmen van hun emoties en gevoelens, in plaats van ze te verbergen voor zichzelf en de wereld om hen heen. – Naomi kortleven

Maakproces

Externe partners

De puppets
Cora Kortleven (moeder), Bep Schalk (tante), Bea den Hertog (tante) en Rosalie Brak (tweedejaars DBKV voltijd student)
De ladekastjes
The woodstation, Jordi Verbaan en Raymond Molendijk
Didactisch en pedagogisch: Jojanneke Gijsen en Ellen Oosterwijk (DBKV)
Visuele inspiratie
Henrique van Putten, @henrique_van_putten, www.henriquevanputten.nl

Scholen
Het Kompas
Combinatieklas groep 7 en 8, juffrouw Maaike de Vogel en meester Arriƫn Kisjes
Montessori school Kralingen
Groep 7, meester Victor Elberse
Het Olympia College
ISK klassen, Sanne Avenhuis