Skip to content
To WdKA graduates platform
Saskia
den Hartigh

Olifant met poedersuiker

Project details

Year
2023
Programme
bachelor-dbkv-deeltijd
Practices
No practice
Minor
Making Art in Education

Voor kinderen tussen de 2 en de 5 jaar zijn er niet veel buitenschoolse kunsteducatieve programma’s gericht op het beschouwen van kunst. Daarom maakten Adinda Bravenboer en ik een filmserie over beeldende kunst voor deze doelgroep.

Dankzij ‘Olifant met poedersuiker’ kunnen kinderen al op vroege leeftijd in aanraking komen met kunst. Kinderen gaan niet elke dag naar een museum, maar kijken wel gemiddeld 100 minuten per dag naar een scherm. Daarvan kunnen ze er best 3 van naar een kunstprogramma kijken. Olifant met poedersuiker is laagdrempelig voor de ouder (alleen maar aanzetten op het scherm) en voor het kind (aangepast aan kennisniveau en ontwikkeling). De serie gaat uit van ‘show, don’t tell’. Kinderen worden serieus genomen: het is niet kinderachtig. De filmserie gaat uit van bestaande kunstwerken.

De serie bestaat uit 5 afleveringen van maximaal 3 tot 4 minuten. Elke aflevering is ongeveer hetzelfde opgebouwd. Een filmpje waarin er een link wordt gelegd tussen de leefomgeving van het kind en de kunstwerken die aan beeld komen introduceert de aflevering. Vervolgens wordt één kunstwerk langer in beeld gebracht. Deze is geanimeerd om het kind te helpen met kijken. Eén aspect uit dit werk wordt benoemd, vervolgens worden andere werken in beeld gebracht waar ditzelfde aspect ook in te zien is. Tot slot volgt een verwerkingsopdracht die het kind thuis gelijk zelf kan uitvoeren.