Skip to content
To WdKA graduates platform
Vera
Kellij
You can find me here: 3.F (WH)

Ik hoop gewoon dat je oké bent

Project details

Year
2023
In collaboration with:
Emma van den Nouweland
Programme
Bachelor – Animation
Practices
Autonomous
Minor
Critical Studies

‘Ik hoop gewoon dat je oké bent’ is een kaartenset die de vormtaal leent van tarot en oracle-kaarten om de mysterieuze aspecten van ongevraagde opmerkingen/adviezen te belichten in de context van fysieke en mentale welzijn. Deze kaarten set wordt ondersteund door een sociale media aanwezigheid op Instagram en een instructieboekje.

Volg het project via Instagram

Dit project komt vanuit een erg persoonlijk plekje. Sinds mijn tienerjaren heb ik te maken met zowel een
chronische pijnstoornis, een auto-immuun ziekte als met psychische problematiek. Dit heeft grote impact op mijn interactie met anderen. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat zowel ikzelf als anderen, het oncomfortabel vinden om hierover in gesprek te gaan en deze situatie echt te erkennen. Het kwam regelmatig voor dat anderen mij goedbedoelde, maar toch, onhandige adviezen en opmerkingen over mijn situatie
gaven. Deze interacties lieten mij vaak niet beter voelen, maar juist gekwetst, verdrietig en onbegrepen als een soort alien. Uit gesprekken met lotgenoten blijkt dat zij soortgelijke ervaringen hebben. En juist daarom voelde ik nog sterker de urgentie om als kunstenaar te reageren op deze misplaatste vorm van communicatie.

Maar hoe is ‘Ik hoop gewoon dat je oké bent’ hieruit ontstaan?

Emma Van Den Nouweland benaderde mij in 2022 met het voorstel om samen af te studeren. We hadden al drie dingen gemeen, namelijk beiden nog geen diploma, we hadden precies evenveel studie achterstand en het ging niet goed met ons. Het fenomeen van ongevraagd en misplaatst advies deed ons veel en werd daarom het onderwerp voor ons project. Onze persoonlijke ervaringen en de sociale relevantie hiervan werd de basis.
Het project begon met losse ideeën en groeide naar het
concept van een kaartenset met daarop allerlei goedbedoelde, ongevraagde adviezen en opmerkingen. Het doel was vanaf het begin drieledig. Ten eerste het creëren van bewustzijn. Ten tweede een verandering in de communicatie tussen de adviesgevers en ontvangers realiseren. En ten slotte het creëren
van reflectie en comfort voor de ontvanger waardoor er ruimte ontstaat voor verdriet, pijn en erkenning op een veilige en rustige manier.
Want ook de adviesgevers willen niet dat jij je rot voelt. Met hun onhandige adviezen willen ze eigenlijk zeggen: ik hoop gewoon dat je oké bent. Ook al komt dat niet altijd goed over. Ons project heeft zijn naam aan deze gedachte ontleend.

Wat is ‘Ik hoop gewoon dat je oké bent’ precies?

‘Ik hoop gewoon dat je oké bent’ is een kaartenset die de vormtaal leent van tarot en oracle-kaarten om de mysterieuze aspecten van ongevraagde opmerkingen/adviezen te belichten in de context van
fysieke en mentale welzijn. Op de kaarten zijn quotes te lezen die verzamelt zijn via instagram. Deze quotes zijn dus echte ervaringen met ongevraagd advies. Ook is er een bijbehorende illustratie te zien op de kaart. Deze zijn soms wat surrealistisch of symbolisch om ruimte te maken voor interpretatie.

Bij de kaartenset hoort een instructieboekje waarin wat context en achtergrond informatie wordt gegeven. Ook legt het uit op welke verschillende manieren je de kaarten kan toepassen en de betekenis van elke kaart.

Bekijk hier het hele instructieboekje: https://drive.google.com/file/d/1EtPBb9Qw5gcy9HOs3Tnp16Qd2oOHJV6A/view?usp=drive_link

Deze kaarten set wordt ondersteund door een Instagram account waar wijeen veilige plek creëren voor onze volgers om met elkaar in gesprek te gaan over ongevraagde adviezen. Ook verzamelen wij hier elke week ervaringen met ongevraagd advies van onze volgers ter inspiratie voor nieuwe kaarten en content.