Skip to content
To WdKA graduates platform
Elsa
Veldhuijsen

Nieuwe Nederlandse Schrift

Project details

Year
2024
Programme
Bachelor – Graphic Design
Practices
Honours Programme
Minor
Visual Culture

Het Nieuwe Nederlandse schrift is een speculatief communicatiemiddel dat het Latijns schrift (waar de Nederlandse taal gebruik van maakt) vervangt.

Het Nieuw Nederlands is een fonemisch schrift, dat wil zeggen dat men de woorden uitspreekt hoe het gelezen wordt, en het wordt geschreven hoe het wordt uitgesproken. Hierdoor bestaat het Nieuw Nederlands uit aanzienlijk meer tekens dan het Latijns alfabet, dat slechts uit 26 letters bestaat.

Het concept van het Nieuwe Nederlandse schrift is gebaseerd op het Hangul (het Koreaanse schrift), waar de vorm van de medeklinkers ook gebaseerd zijn op de stand van de mond. Hierdoor kan de gebruiker aan het schrift aflezen hoe een woord uitgesproken moet worden. Ook is het Nieuw Nederlands een schrift dat uit lettergrepen bestaat, zo worden de klanken van een lettergreep samen in een vierkant geschreven.

Het Nieuwe Nederlandse schrift wordt van links naar rechts en van boven naar beneden gelezen en gebruikt de bestaande leestekens van het Latijns schrift.

Website: nieuwenederlandseschrift.nl

Het Nieuwe Nederlandse Schrift neemt de vorm aan op een futuristische Monoliet, men kan aan alle zijden leren over het schrift en het zelf proberen te ontcijferen.

Zo laat een zijde een variatie op de Steen van Rosetta zien: de lezer kan een review van een AI van het schrift lezen in het Nieuwe Nederlandse Schrift, in het Latijnse schrift en in het Engels.

Een andere zijde toont alle tekens van het Nieuwe Nederlandse Schrift, en alle klanken van de Nederlandse taal worden gekoppeld aan het teken van de het Nieuw Nederlands. Daarbij is de Monoliet ook voorzien van verschillende woorden, die de lezer zelfstandig kan proberen te lezen. Tot slot wordt de videoclip van Europapa getoond, met de tekst volledig in het Nieuwe Nederlandse Schrift. Zo kan men zelf met het nieuwe schrift.

Mijn website: viskat.nl