Skip to content
To WdKA graduates platform
Lieve van den
Nieuwenhoff
You can find me here: 3.I WH

ETHEREAL ECHO

Ethereal echo. Een serie waarbij ik materiaal georiënteerd te werk ga, om te experimenteren met de mogelijkheden van een materiaal. Enerzijds gaat het over wat er tot stand kan komen in de werkplaats. Waarbij aandacht voor materiaal, streven naar kwaliteit, de liefde voor maken en het proces daarvan als artistieke redenering dient.

Anderzijds voortgekomen uit een menselijk gevoel van, of interesse in, gevoel van grim wat ontastbaar en ondefinieerbaar kan voelen.

De materialen staal en epoxy is waar ik mee werk in elk sculptuur. De technieken zoals lassen, slijpen, coaten, boetseren, mallen maken en gieten komen te pas in ieder proces. Bij P#2 is een korte proces video te zien.

P#1

Materiaalonderzoek P#1

Textuur mogelijkheden met lasnaden.

P#2

Proces video P#2

https://vimeo.com/958356330?share=copy

P#3

Materiaal onderzoek P#3

Experimenteren met het kleuren van blank staal door de techniek patineren toe te passen. Doormiddel van zoutzuurbaden met restanten koper en het behandelen van ammonia de mogelijkheid gecreëerd om blank staal te ‘kleuren’ (patineren) zoals koper.

Uiteindelijk wil ik niet dat men bij mijn werk denkt: “Oo wat zal ze daar mee bedoelen?”

Ik wil dat ze naar mijn werk kijken en denken “Hoe heeft ze dat gedaan?”

Ik ben een maker. Ik hou van gore handen, heb een liefde voor bouwen en doe graag zwaar fysiek werk. Eigenzinnig en recht voor z’n raap zijn kenmerken die mij goed omschrijven.

In de afgelopen vier jaar ben ik verliefd geworden op het materiaal staal. Tijdens mijn eerste project was ik al meteen verbaasd en bewonderd door de mogelijkheden die het materiaal biedt en wat ik in staat was om te doen tijdens het bewerken hiervan. Staal dient in mijn ogen namelijk niet alleen als hard, recht constructie materiaal. Tijdens of na het bewerken van staal kunnen organische vormen met warme kleuren ontstaan. Het kan ook decoratief gebruikt worden in sculpturen waardoor de waarde van staal compleet veranderen. Deze liefde voor staal, wil ik laten zien in deze collectie waarbij het bewerken van metaal centraal staat, met zowel een constructief als decoratief doel.

De serie ‘ethereal echo’ bestaat momenteel uit drie objecten, met als vooruitzicht dat dit project door zal vloeien in de toekomst. De objecten bestaan alle drie uit staal en epoxy. Door de manier van werken is ieder object uniek en zal in de toekomst dat ook zo blijven waardoor er nooit meer dan één exemplaar van een werk is.

Instagram: @lieve.rd

Project details

Year
2024
Programme
Bachelor – Transformation Design
Practices
Autonomous Practices
Minor
Hacking