Skip to content
To WdKA graduates platform
Vera
Rombout

De Waardenwijzer

Project details

Year
2024
Programme
Bachelor – Advertising & Beyond
Practices
Commercial Practices
Minor
Contexts & Situatedness

De Waardenwijzer is onderdeel van het project Making Sense, gemaakt in samenwerking met Sam Pulverer. Making Sense is een strategische tool waarmee creatieve professionals worden ondersteund tijdens het ontwerpproces. Bij deze tool staat de verbinding tussen ‘waarden’ en ‘stijl’ centraal en bestaat hierdoor uit twee verschillende spellen: De Waardenwijzer en Het Stijlsysteem.

Waarden beïnvloeden onze voorkeuren en gedragingen, en daarmee ook onze perceptie van bepaalde stijlen en visuele uitingen. De Waardenwijzer helpt bij het in kaart brengen van waarden, opgedeeld in twee delen: karakter en kernwaarden. Door deze elementen in kaart te brengen, kunnen we beter begrijpen waarom bepaalde ontwerpen en stijlen resoneren met specifieke groepen mensen. 

Deze twee spellen kunnen zowel los van elkaar worden gespeeld, als in samenwerking, waarbij juist de overlap van deze losse elementen inzicht kan geven en miscommunicatie kan verhelpen of voorkomen. 

Beide spellen werken met een kaart, waarop je door het gebruik van speelse elementen een positie ontdekt. Tijdens het spelen worden subjectieve termen met betrekking tot ‘waarden’ ontleed, wat het gesprek vergemakkelijkt tijdens het ontwerpproces. Er is geen goed of fout; de verkregen positie biedt inzichten die de communicatie tussen bijvoorbeeld ontwerper en opdrachtgever kunnen verbeteren.